English French German Italian Portuguese Russian Spanish

“ЕДЕН“ упатува повик за соработка до оние читатели на сајтот кои поседуваат интересни информации, истражуваат и имаат сопствено мислење за теми кои се обработуваат на овие страници или пак имаат преводи на македонски од статии објавени на други сајтови, блогови, часописи... да земат учество во понатамошното креирање и развивање на сајтот. Администраторите ќе ги разгледаат пристигнатите материјали и ќе ги објават оние кои се во склад со информациите кои веќе се нудат, а авторите или преведувачите кои ќе бидат најактивни ќе добијат своја рубрика и статус на уредници на истата. За повеќе информации или испраќање на материјалите контактирајте го администраторот на еден...

Горката вистина за вештачкиот шеќер PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 3
НајлошоНајдобро 
Напишано од administrator   
Четврток, 12 Јуни 2008 12:24
Индекс на артикл
Горката вистина за вештачкиот шеќер
Страна 2
Страна 3
Страна 4
Страна 5
Страна 6
Сите страници

      Аспартам, вештачки шеќер кој предизвикува многу сериозни проблеми, од губење на помнењето па до тумор на мозокот. Иако е одобрен од американскиот Завод за Заштита на Здравјето (US FDA) како безбеден додаток во исхраната, аспартамот е една од најопасните супстанци на која луѓето некогаш и биле изложени.


Изводот на текстот е превземен од веб страната на Галаксија која пак го има превземено од часописот Нексус,

 Volume 2, #28Volume 3, #1

 www.nexusmagazine.com

 

Автор на оргиналниот текст: Mark D. Gold

 


      Аспартам (Aspartame) е техничко име за вештачки шеќер кој исто така е познат под фабричките имиња - NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure итн. Аспартамот е откриен случајно 1965 год. кога James Schlatter, хемичар на компанијата G.D. Searle тестирал еден лек против чир на желудецот.

 

      Аспартамот е одобрен за употреба во исхраната 1981 година, а за употреба во напитоците 1983 година.Прв пат за конзумирање супстанцата била одобрена уште на 26 јули, 1974 година, меѓутоа во август истата година била вложена жалба од страна на Др. John W. Olney, научник на полето на неврологијата и Јames Turner, адвокат на американскиот Завод за Заштита на Потрошувачите, што заедно со резултатите од истрагата на истражувачките процедури на компанијата G.D. Searle довело до тоа FDA да ја повлече дозволата за употреба на аспартамот, во декември 1974 година. Подоцна, 1985 година, компанијата Monsanto ја купила фирмата G.D. Searle која накнадно ја поделила на две одвоени, супсидијарни компании, Searle Pharmaceuticals и The NutraSweet Company.

 

      Аспартамот е далеку најопасната супсанца на пазарот која се наоѓа во храната и напитоците (и таканаречените “sugar-free” мастики). Тој е одговорен за преку 75% пријави на штетни ефекти предизвикани од  додатоците во исхраната, кои се поднесени на американскиот Завод за Заштита на Здравјето (FDA). Многу од тие реакции се исклучително сериозни, вклучувајки губиток на свеста и смрт, како што е објавено уште во февруари 1994 год. во извештајот на Заводот за Здравје и Здравсвени Услуги (Department of Health and Human Services).(1) Неколку од 90-те различни забележани симптоми предизвикани од страна на аспартамот, кои се наведени во овој извештај вклучуваат:
главоболка/мигрена, вртоглавица, губиток на свеста, мачнина, втрнатост, грчење на мускулите, зголемување на тежината, опсипација на кожата, депресија, замор, раздразливост, забрзување на работата на срцето, несоница, проблеми со видот вклучувајќи и губиток на видот, губиток на слухот, палпитација на срцето, пречки при дишењето, напади на немир и паника, пречки во говорот, губиток на сетилото за вкус, тинитус, губиток на сеќавањето и болки во зглобовите.

 

      Според научниците кои работеле на проучувањето на споредните ефекти на аспартамот, следните хронични болести можат да бидат предизвикани, поттикнати или влошени во случај на конзумирање на оваа супстанца(2):
тумори на мозокот, мулиплекс склероза, епилепсија, синдром на хроничен замор (chronic fatigue syndrome), паркинсонова болест, алцхајмерова болест, ментална ретардација, лимфома, деформации кај новороденчиња, фибромијалгија и дијабетис.

 

      Аспартамот се состои од три хемикалии: аспартична киселина, фенилаланин и метанол. Во книгата, Prescription for Nutritional Healing, (автори James i Phyllis Balch), аспартамот е сместен во категоријата “хемиски отрови“. Како што ќе видиме, тоа е точно она што тој навистина е. 




Последно освежено ( Петок, 08 Мај 2009 13:10 )
 

Додади го твојот коментар

BoldItalicUnderlineStrikethroughSubscriptSuperscriptImageOrdered listUnordered listQuoteCode
Happy smileyVery happy smileyWinking smileyOh my God !Smiley with tonque outHot smileySad smileyCrying smileyShocked smileyBe Right BackAshamed smileyConfused smileyI dont knowThinking smileyEye-rolling smileySleepy smileyDon't tell anyoneBaring teeth smileyParty SmileySick smileyAngry smileyDevilAngelNerd smileySarcastic smileySecret tellingThumbs upThumbs downClapping handsFingerscrossedLeft hugRight hugBoyGirlMessengerHeartBroken heartRoseWilted roseKissGiftBirthday cakeCigaretteHandcuffsBeer mugDry martiniI'mMoonStarSunRainbowUmbrellaIslandRainStormDinner plateBowlPizzaCoffee cupCatDogBatGoatSnailTurtleSheepFilmstripNoteE-mailCameraLightClockTelephone receiverComputerMobile phoneXboxSoccer ballAutoAirplaneMoneyFilmFilm LinkSoundPictureExclamationRss
Вашиот псевдоним:
Вашата адреса за електронска пошта:
Предмет:
Коментар: