Warning: include_once() [function.include-once]: open_basedir restriction in effect. File(/usr/share/php/PEAR5.php) is not within the allowed path(s): (/var/www/web4) in /var/www/web4/web/libraries/pear/PEAR.php on line 766

Warning: include_once(/usr/share/php/PEAR5.php) [function.include-once]: failed to open stream: Operation not permitted in /var/www/web4/web/libraries/pear/PEAR.php on line 766

Warning: include_once() [function.include]: Failed opening 'PEAR5.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/web4/web/libraries/pear/PEAR.php on line 766
Бисери на психопатијата од некои “свети книги“
English French German Italian Portuguese Russian Spanish

“ЕДЕН“ упатува повик за соработка до оние читатели на сајтот кои поседуваат интересни информации, истражуваат и имаат сопствено мислење за теми кои се обработуваат на овие страници или пак имаат преводи на македонски од статии објавени на други сајтови, блогови, часописи... да земат учество во понатамошното креирање и развивање на сајтот. Администраторите ќе ги разгледаат пристигнатите материјали и ќе ги објават оние кои се во склад со информациите кои веќе се нудат, а авторите или преведувачите кои ќе бидат најактивни ќе добијат своја рубрика и статус на уредници на истата. За повеќе информации или испраќање на материјалите контактирајте го администраторот на еден...

Бисери на психопатијата од некои “свети книги“ PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 1
НајлошоНајдобро 
Напишано од administrator   
Петок, 20 Јуни 2008 16:10

превземено од  www.galaksija.com

 

РЕЛИГИИ (или бисери на психопатијата од некои „свети книги“)

 

Талмуд

 

ЕВРЕИНОТ ЌЕ СЕ ПРИДРЖУВА ДО ЕВРЕЈСКИТЕ ЗАКОНИ

„Евреинот не смее да се прдржува до државните закони на Неевреите. Тој ќе се придржува на еврејските закони инаку тие би биле залудни.“ (Shulhan aruh, Koshen ha- mishpat 368).

 

СМРТ ЗА ПРЕКРШУВАЊЕ НА ТАЛМУДОТ

„Учењата и законите на Талмудот се поважни и треба построго да се применуваат од законите на Тората. Кој  ќе го прекрши законот на Талмудот заслужува смрт.“ (Talmud, Erubin 21a).

 

БЕЗ ЕВРЕИТЕ НИШТО НЕ БИ БИЛО НА СВЕТОТ

„Да ги нема Евреите на светот, ни сонцето не би сјаело, ни дождот не би паѓал, ниту било каков благослов би имало на земјата.“ (Talmud,...amot 1016)

 

БОГ И ЕВРЕИТЕ

„На Бог му се помили Евреите од ангелите.“ (Talmud, Holin 916).

„Како што е човекот над животните, така се и Евреите над сите народи од Бога поставени.“ (Talmud, Berah 1026).

 

ЕВРЕИТЕ ИЗЕДНАЧЕНИ СО БОГ

„Кој ќе му удри шлаканица на Евреин толкав грев направил како самиот Бог да го удрил.“ (Talmud, Sanhedrin 586).

 

ЗА ФИЗИЧКАТА РАБОТА

„Работата е многу штетна и малку носи.“ (Talmud, Getin 680).

„Нема полоша работа од обработувањето земја, зошто кој 100 сребреника има во трговија може секој ден месо и вино да има; кој пак вложи 100 сребреника во земјоделство, може само сол и зелка да јаде.“ (Talmud,...amot 63a).

 

ФИЗИЧКАТА РАБОТА Е ЗА НЕЕВРЕИ

„Неевреите се создадени да ги служат Евреите. Тие мораат да ораат, копаат, сеат, косат, вршат. Евреите се создадени да најдат се на готово.“ (Talmud, Berahot 58a).

 

ЕВРЕЈСКОТО ЈУНАШТВО

„Евреин нека оди последен во војна. Во тој случај ќе биде прв дома.“ (Talmud, Tesahim 113a).

 

ЕВРЕЈСКОТО МИЛОСРДИЕ

„Забрането е да се биде милостив кон Неевреите.“ (Talmud, Ramban).

„Кон Неевреинот не треба помош и милост да се укажува.“ (Talmud,...amot 12a).

 

НИТУ ВО СМРТНА ОПАСНОСТ НЕ ТРЕБА ДА МУ СЕ ПОМОГНЕ НА НЕЕВРЕИН

„Ако на еден Неевреин му се заканува опасност во една река да се удави па и ако се наоѓа блиску до смрт, Евреинот не смее да му притекне во помош да го спаси.“ (Jad Hazakah, Aboda Cara 10a).

 

НЕЕВРЕИТЕ НЕ СЕ ЛУЃЕ ТУКУ  ЖИВОТНИ

„Бог ги создал Неевреите, иако е така тие им се рамни на животните и им дал човечки облик, зошто не му доликува на еден Евреин да биде служен од стока. Затоа го служат животни со човечки облик.“ (Shulhan aruh, Mudrash talpiot 225).

„Неевреите, чија душа потекнува од нечист дух, се нарекуваат свињи.“ (Talmud, Jalkut Rubeni 12).

„И затоа ако еден Нееврејски слуга  или слугинка умрат треба да се жалат онака, како што се жали кога еден вол или магаре ќе цркнат.“ (Talmud, Brohes).

„Помеѓу Евреите и Неевреите не постои никаква врска. Зошто месото на Неевреите е животинско месо, а нивното семе е животинско семе.“ (Talmud...amot 89a).

„Неевреинот е како едно куче. Дури, записите учат дека кучето има повеќе да се почитува од Неевреите.“ (Talmud, Ekeseget rashi eksod 22).

„Месото на Неевреите е месо магарешко, а семето коњско семе.“ (Talmud,...amot 98a).

 

„Оној кој не е обрежан и не држи сабат не се нарекува човек.“ (Talmud, Jalkut Rubeni 39).

„Неевреинот нема татко, зошто е на ѓубриште родено куче.“ (Talmud,...amot).

„Колку и да имаат народите на светот тело слично на Израелците, сепак тие споредени со човекот треба да се сметаат за мајмуни.“ (Talmud, Shene Lukot 250).

„Полните односи на Неевреите се исто како и полните односи на животните.“ (Talmud, Sanhedrin 746).

„Куќите нееврејски се куќи животински.“ (Talmud, Leb.tob. 46a).

„Туѓата жена која не е ќерка на Израил, е парче стока.“ (Talmud, Abarbanel).

„Нееврејката во бремена состојба има да се смета како бремена стока.“ (Shulhan aruh, Koshen ha-mishpat 405).

„Детето во утробата на една Нееврејка не е подобро од животно.“ (Shulhan aruh, Joreh deah 240).

 

НЕЕВРЕЈКИТЕ СЕ ПРОСТИТУТКИ

„Нееврејките се нечисти и има да се сметаат за проститутки.“ (Talmud, Aloda Kara 366).

„Сите Нееврејки се курви.“ (Talmud, Even hekor).

 

ПЕТ ЗАПОВЕДИ ЗА ЕВРЕИТЕ

„Евреите мораат да ги научат овие пет работи: 1. Сакајте се еден со друг. 2. Сакајте ја кражбата. 3. Сакајте ја мрзливоста. 4. Мразете ги вашите господари. 5. Никогаш не зборувајте вистина.“ (Talmud, Pesahim 113a).

 

ЛАГА

„Кон Неевреите е дозволена употреба на секаква лага.“ (Talmud, Berahot).

 

НЕПРАВДА

„Не смееш на Евреинот, твојот брат, да му направиш било каква неправда. На Неевреинот е дозволено да му направиш се и секаква неправда.“ (Talmud, Geneba 40a).

 

ЛИЦЕМЕРИЕ

„Дозволено е пред Неевреинот да се преправаш за да не те оштети и за да не те гризне.“ (Talmud, Lota 41b).

 

ЛИХВАРСТВО

„Бог заповедал на Неевреинот да му се позајмат пари само со лихварска камата. Ние на тој начин не му помагаме туку го оштетуваме.“ (Talmud, Sefer Mikvod 73).

„Евреинот треба да го зголеми својот имот со помош на лихварство. Тој треба со помош на лихварството Неевреите да ги уништи.“ (Talmud, Baba Mecija 70b).

 

КРИУМЧАРЕЊЕ

„Дозволено е нееврејската власт да се измами за царина. Дозволено е да се криумчари.“ (Shulhan aruh, Koshen ha-mishpat 369).

 

ПОДМИТУВАЊЕ

„Ако твоите претпоставени Неевреи со помош на јадење не можеш да ги придобиеш, ти придобиј ги со помош на пари.“ (Talmud, Sanhedrin).

 

ИЗМАМА

„Дозволено е грешката на еден Неевреин да се искористи. Дозволено е долгот да не му се плати. Дозволено е при пресметка да се измами.“ (Shulhan aruh, Koshen ha-mishpat 384b).

„Ако два Евреина направат некаква трговија со Неевреин и при тоа си помагаат еден на друг Неевреинот на мерката, тежината или на бројката да го измамат, добивката има двата Евреина да си ја поделат.“ (Shulhan aruh, Koshen ha-mishpat 183).

„Дозволено е Неевреинот да се доведе во заблуда. Должност е Неевреинот да се измами. Кој тоа не го направи доаѓа во сомнение дека го сака Неевреинот, а кој Неевреинот го сака тој го мрази Бога.“ (Talmud, Rasim).

 

„Ако Евреинот пронајде своја потврда, која му ја дал на Неевреин за од него позајмените пари, не треба да му ја врати, зошто обврската престанува штом Евреин неа ја нашол. А ако и покрај тоа Евреинот би сакал потврдата на Неевреинот да му ја врати, рабинот мора да му каже: “Ако сакаш да го славиш името на Бога, не ја јакни моќта на неверникот и задржи го она што ти е од Бога по законот одредено.“ (Talmud, Rabi Jeruham, Sef. mesh. 51).

„Евреинот може Неевреинот да го измами и соголи, но својот ближен, Евреин, не треба да го мами.“ (Talmud, Baba mecija 61a).

„Ако Евреите цела недела талкале наоколу и мамеле Неевреи, нека во сабота сите се соберат и ги раскажат еден на друг своите славни потфати.“ (Talmud, Rabi Benc).

 

СКРАТУВАЊЕ НА НАДНИЦАТА

„На Евреинот му е дозволено на Неевреинот да му ја скрати надницата.“ (Talmud, Sanhedrin).

 

ГРАБЕЖ

„Имотот на Неевреинот е како без господар. Евреинот има право тој имот да го земе во посед.“ (Shulhan aruh, Koshen ha-mishpat).

 

КРАЖБА И ПЉАЧКОСУВАЊЕ

„Кој на Неевреинот ќе му врати нешто (украдено или пљачкосано), на него Бог никогаш нема да му прости.“ (Talmud, Sanhedrin).

„Изгубен предмет на Неевреин дозволено е да се задржи.“ (Shulhan aruh, koshen ha-mishpat 266a).

„На Евреинот му е дозволено да купи предмет од крадец.“ (Shulhan aruh, Koshen ha-mishpat 356).

„Да се ограби Неевреин сосема е дозволено, а исто така и надницата да му се задржи.“ (Talmud, Baban 111b).

„Кога еден ортак во работата нешто ќе ограби или пљачкоса мора добивката да ја подели со својот ортак.“ (Shulhan aruh, Koshen ha-mishpat 176).

 

БРАКОЛОМСТВО

„Вонбачните односи со една Еврејка заслужуваат смртна казна, а со Нееврејка пак – дозволени се.“ (Talmud, Sanhedin).

„Браколомството со Нееврејка не подлегнува на никаква казна.“ (Talmud, Ketubot 4b).

 

ОБЕСЧЕСТУВАЊЕ

„На Евреинот му е дозволено да обесчести Нееврејка.“ (Talmud, Jad Hasakah 2b).

 

ОСКВЕРНАВУВАЊЕ

„Нееврејско девојче старо 3 години и 1 ден може да се осквернави.“ (Talmud, Aboda sara 37a).

 

КРИВОКЛЕТСТВО

„Ако еден Евреин измамил и ограбил еден Неевреин, а при тоа мора да положи заклетва во присуство на други Евреи кои тоа го знаат, дозволено е лажно да се заколне.“ (Shulhan aruh, Joreh deah 23).

„Ако Евреин обесчестил и злоупотребил една Нееврејка па ако со помош на лажна заклетва може да се ослободи од казната, може лажната заклетва без предумислување да ја положи.“ (Shulhan aruh, Joreh deah 232).

 

НЕЕВРЕИН ПРЕД ЕВРЕЈСКИ СУДИЈА

„Ако Евреин со Неевреин тебе на суд ти доаѓа, мораш, ако според еврејскиот закон на Евреинот всушност можеш да му дадеш, направи го тоа, а на Неевреинот кажи му: „Така е според нашите закони!“; ако пак можеш да средиш Евреинот според нееврејските закони на суд да добие, нека добие така, а на Неевреинот кажи му: „Така е според вашите закони.“ Ако пак ниту по еден закон Евреинот нема право со измама прелажи го Неевреинот.“ (Talmud, Baba Kama 113a).

 

ТРУЕЊЕ

„Дозволено е лекови на Неевреите да се испробуваат, за да се провери дали лековите се штетни.“ (Shulhan aruh, Joreh deah 158a).

 

УБИСТВО

„Стои напишано: немој да убиваш. Тоа значи дека не смее да се убие припадник на еврејскиот народ. Неевреите меѓутоа не се Израелци и затоа тие може да се убиваат.“ (Talmud, Geneba 57a).

„Ти ќе ги проголташ сите народи кои твојот Бог ќе ти ги даде. Немој да ги штедиш и немој да им служиш на нивните богови, зошто тоа за тебе ќе биде крај.“ (Tora 5, Mojs. 7,16).

„Така ние во тоа време ги здобивме сите места и ги поубивавме сите луѓе и никого не оставивме во живот.“ (Tora, 5 Mojs. 34-35).

„Кој пролева крв на оние кои не се Евреи, на Бога жртва му принесува.“ (Jalkut 772).

„Најчесните меѓу Неевреите има да се убијат.“ (Talmud, S.ben Johaj 406).

„Дозволено е на Неевреинот да му се одземат телото и животот.“ (Talmud, Sefer i Korim).

„И најдобриот меѓу Неевреите треба да се убие.“ (Talmud, Melhita 32b).

„На најдобриот Неевреин земи му го животот ако можеш.“ (Talmud, Aboda 62b).

„Колете ги Неевреите како ѕверови.“ (Talmud, Sohar).

 

ЗА УДИРАЊЕ НА ЕВРЕИН СМРТ

„Како што е синот од татковото тело, така  е и Евреинот од Божјото тело, така секој Неевреин, кој би се осмелил да го удри Евреинот, мора да плати со глава.“ (Talmud, San Hedrin 146).

 

МЕСИЈА

„Ќе дојде Месијата и ќе го поврати Кралството на Евреите, а останатите народи сите нему и ним ќе им служат и потчинети ќе бидат.“(Talmud, Shab 120a).

„Кога Месијата ќе дојде тогаш земјата ќе роди колачиња и волнени фустани, а житото ќе биде крупно како два бубрега од најголем вол.“ (Talmud, Ketubog 112b).

„Тогаш секој Еверин ќе има 2800 слуги и 300 слугинки.“ (Talmud, Sanhedrin 101a).

„Пред тоа ќе има страшна војна, која две третини од светот ќе уништи. Во неа Евреите толку оружје ќе запленат, што ќе им требаат 7 години да го согорат и истопат.“ (Talmud, Majene jesh 74, 4).

„Тогаш Евреите ќе бидат неизмерно богати зошто богатството од целиот свет во нивни раце ќе биде. Сите народи тогаш ќе преминат во еврејска вера, само на Христијаните тоа нема да им биде дозволено, туку потполно ќе ги искоренат, зошто се по потекло од ѓаволот.“ (Talmud, ...amot 24b, Aboda 3b).

 

Коментар: ова беа само некои од левитските бисери од Талмудот, кои од разбирливи причини не се вметнати во Библијата, која и без тоа обилува со доволно психопатски материјал од нивната работилница.

Без обзир на тоа што со овој вирус не се заразени сите оние на кои им е наменет, за жал, постојат многу од оние кои се и кои моментално се наоѓаат на врвот на пирамидата на власта на оваа планета. Всушност, на човек не му треба којзнае колку остра перцепција за да го забележи тоа, зошто тие можат да се препознаат ако по ништо друго, тогаш –според нивните „плодови“!

 

И една напомена: во последно време некои по интернет ја застапуваат теоријата дека Талмудот не ни постои, меѓутоа, помеѓу непостоење на нешто и заташкување на истото, разликата е драстична. Во врска со тоа , не би било лошо да се прочита книгата  CONTROVERSY OF ZION, od Douglas Read, кој тука многу убаво ја претставил позадината на појавата и ширењето на горенаведениот психо-патолошки материјал. Секако и овој некогаш познат писател, психопатизираните индивидуи се обиделе да го избришат од историјата и да го оцрнат како „нацист кој јаде мали деца“. Меѓутоа, врз основа на неговиот пристап кон оваа проблематика како и од другите негови дела, јасно е видливо дека тој човек бил голем хуманист, за разлика од оние кои се обидуваат да го оцрнат а неговите дела да ги заташкаат.

 

 

 

 

 

 

 

Последно освежено ( Петок, 20 Февруари 2009 16:48 )
 

Додади го твојот коментар

BoldItalicUnderlineStrikethroughSubscriptSuperscriptImageOrdered listUnordered listQuoteCode
Happy smileyVery happy smileyWinking smileyOh my God !Smiley with tonque outHot smileySad smileyCrying smileyShocked smileyBe Right BackAshamed smileyConfused smileyI dont knowThinking smileyEye-rolling smileySleepy smileyDon't tell anyoneBaring teeth smileyParty SmileySick smileyAngry smileyDevilAngelNerd smileySarcastic smileySecret tellingThumbs upThumbs downClapping handsFingerscrossedLeft hugRight hugBoyGirlMessengerHeartBroken heartRoseWilted roseKissGiftBirthday cakeCigaretteHandcuffsBeer mugDry martiniI'mMoonStarSunRainbowUmbrellaIslandRainStormDinner plateBowlPizzaCoffee cupCatDogBatGoatSnailTurtleSheepFilmstripNoteE-mailCameraLightClockTelephone receiverComputerMobile phoneXboxSoccer ballAutoAirplaneMoneyFilmFilm LinkSoundPictureExclamationRss
Вашиот псевдоним:
Вашата адреса за електронска пошта:
Предмет:
Коментар: