English French German Italian Portuguese Russian Spanish

“ЕДЕН“ упатува повик за соработка до оние читатели на сајтот кои поседуваат интересни информации, истражуваат и имаат сопствено мислење за теми кои се обработуваат на овие страници или пак имаат преводи на македонски од статии објавени на други сајтови, блогови, часописи... да земат учество во понатамошното креирање и развивање на сајтот. Администраторите ќе ги разгледаат пристигнатите материјали и ќе ги објават оние кои се во склад со информациите кои веќе се нудат, а авторите или преведувачите кои ќе бидат најактивни ќе добијат своја рубрика и статус на уредници на истата. За повеќе информации или испраќање на материјалите контактирајте го администраторот на еден...

Есени Picture PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 1
НајлошоНајдобро 
Напишано од Антитрп Богумилски   
Недела, 15 Февруари 2009 23:26
Индекс на артикл
Есени Picture
Страна 2
Страна 3
Сите страници

За Есените има многу малку податоци, затоа што на ниедна официјална институција на религиите не и иде во прилог да се напише вистината за нив, но и покрај тоа може да се собере доволно за да добиеме една поцелосна слика за синовите на светлината, кои биле носители на устната и пишана мудрост. Есен читан наопаку е несе, а тие го носеле устното и пишаното знаење (можеби и тие биле од говор-лево). Во есен има плодови, па тие се плодовите на целокупното човештво. Да кажеме дека припаѓаат на некој етникум е исто како да кажеме дали Бог е христијански или муслимански.

 

 
   
  

  Пештери во близината на Кумран

 

 

Има град Есен во Германија, а него го основале браќата Кузман и Дамјан кои се по потекло од Бившата Македонска Република Грција.

Ова што следи се извадоци од католичката енциклопедија и референците дадени од нив за изворите на Есените. Некаде јас се надоврзувам за да појаснам некои нешта како ги гледам низ моиве наочари.

 

Една од трите водечки Еврејски групи спомнати од Јосип Флавиј се развива во вториот век пред нашата ера покрај групата на Фарисеи (фар-сеи) и Садукеи (*сади-ука). Нивното извориште, историја и догма се покриени со тајна и контроверзи. Само неколку антички автори ги споменуваат како Фило Јудеецот, малку поопширно кај Јосип Флавиј и неколку забелшки кај Плиниј. Ова што следи е воглавно од првите двајца. Тоа е изведено од Esawi од Фило, а тоа е изведено од hosios (без ос и од лево би се читало Исо, дали ти наликува ова на нешто) со значење "свети", и Esawi и Esseni (*Е-СЕ-ОНИ) од Јосип. (*Не е ли ова слично на Назарени во превод на Бога посветени). Бројот на Есените според двајцата автори бил окулу 4000 и нивната главна палата и живеалиште биле на западната страна од Мртвото Море, но настрана од брегот. Тие исто така живееле и на други места, но најмногу во издвоени заедници како делови на мали градови во Палестина: денес некои се најдени во старите градови. Најголем подем има во 150 година пред нашата ера (првото име на Есените е Јудејци, 110 пред Н. Е.) и исчезнуваат во првиот век од нашата ера. Тие обожуваат еден Бог Креатор и Владетел на сите нешта, омнипотентен (бескрајно силен) и омнисцентен (со бескрајни знаења). Мој-си-е бил поставен на многу високо место и хулење на неговото име значело смрт (ова не е точно затоа што од записите најдени кај Мртвото море нема некои позначајни забелешки дека Мојсие е нешто посебно третиран). Сонцето е почитувано изузетно, па постои сомнение дека поминува во идолизирање.

 

Се признава силата на Судбината, иако ги земаат во предвид и слободната воља и изборот. Тие одбивале да принесуваат жртви во Храмот затоа што сметале дека тоа е нечисто затоа што секоја жртва во крв за нив била нечиста. Најдобра жртва принесена на Бог, сметале тие е почитта кон него и благословен ум. Шабат  (Ова е празник на кој не се работи ништо и почнува во петок на зајдисонце и трае до сабота на зајдисонце) Сабота го практикувале многу доследно дури ни на повиците од природата не одговарале (не го разбирам ова најдобро, дали се мисли на нужда). Здружени во нивните места на собирање, тие седеле во согласност со нивната старост и читале свети списи.

 


После читањето биле толкувани воглавно во симболи, од некој мудар член на заедницата. Редовно, дури и многу често се миеле и давале голема важност на обредната чистота и тие свесно препорачувале против левитските нечистотии. И тогаш кога некој млад ќе допре постар е онечистување. Кои биле нивните езотерични доктрини (учења), не е познато.

 

Смртта била со радост прифаќана, затоа што сметале дека нивните тела се расипани и материјата од која се составени не е трајна, а душата е бесмртна и трае вечно и е производ од најчистиот етер, но е привлечена во телото во затвор заради природниот копнеж. Но, кога душата е слободна или ослободена од месото и коските, тогаш таа се радува ослободена од ропството и се искачува нагоре. Во согласност со Грците (кои Грци?!!!) тие изјавувале дека добрите души одат на местото позади океанот, таму каде никогаш нема снег ниту дождливи бури, ни големи горештини, а секогаш е пријатно и свежо со ладно дувкање на ветерче од океанот. За лошите души им останува мрачна и немирна пештера, полна со вечни маки"(*дали затоа не закопуваат денес 200см под земја?) (Jos. Bell. Jud. I, ii, 8). Од наводите се заклучува дека Есените не верувале во воскресението на телото(*од каде им е ова не знам?). Есените ја култивизирале добрината, особено смиреноста, вистинољубивоста, умереноста и воздржувањето.

 

Тие обрнуваат големо внимание на болестите, почит кон постарите и обрнувале големо внимание и гостољубивост кон странците. Сите луѓе се сметаат за еднакви  и робувањето е во спротивност со природата. Оние кои биле виновни за големи недела се казнувани со долго исклучување или комплетно одстранување кои заради тоа што не им било дозволено да јадат ништо кое е припремено од оние вон заедницата, па тоа доведувало најчесто до смрт. Филозофијата била отфрлана како безкорисна, а етиката била студирана перманентно. Тие ги истражувале медицинските лекови од природата, затоа што имале посебен внимателен однос кон болните. Ги истражувале својствата на минералите. Нив ги користеле не само за зголемување на силата туку и за предвидување.

 Последно освежено ( Петок, 08 Мај 2009 13:37 )
 

Додади го твојот коментар

BoldItalicUnderlineStrikethroughSubscriptSuperscriptImageOrdered listUnordered listQuoteCode
Happy smileyVery happy smileyWinking smileyOh my God !Smiley with tonque outHot smileySad smileyCrying smileyShocked smileyBe Right BackAshamed smileyConfused smileyI dont knowThinking smileyEye-rolling smileySleepy smileyDon't tell anyoneBaring teeth smileyParty SmileySick smileyAngry smileyDevilAngelNerd smileySarcastic smileySecret tellingThumbs upThumbs downClapping handsFingerscrossedLeft hugRight hugBoyGirlMessengerHeartBroken heartRoseWilted roseKissGiftBirthday cakeCigaretteHandcuffsBeer mugDry martiniI'mMoonStarSunRainbowUmbrellaIslandRainStormDinner plateBowlPizzaCoffee cupCatDogBatGoatSnailTurtleSheepFilmstripNoteE-mailCameraLightClockTelephone receiverComputerMobile phoneXboxSoccer ballAutoAirplaneMoneyFilmFilm LinkSoundPictureExclamationRss
Вашиот псевдоним:
Вашата адреса за електронска пошта:
Предмет:
Коментар: