English French German Italian Portuguese Russian Spanish

“ЕДЕН“ упатува повик за соработка до оние читатели на сајтот кои поседуваат интересни информации, истражуваат и имаат сопствено мислење за теми кои се обработуваат на овие страници или пак имаат преводи на македонски од статии објавени на други сајтови, блогови, часописи... да земат учество во понатамошното креирање и развивање на сајтот. Администраторите ќе ги разгледаат пристигнатите материјали и ќе ги објават оние кои се во склад со информациите кои веќе се нудат, а авторите или преведувачите кои ќе бидат најактивни ќе добијат своја рубрика и статус на уредници на истата. За повеќе информации или испраќање на материјалите контактирајте го администраторот на еден...

HLA гените кај Македонците и суб-Сахарското потекло на Грците PDF Печати Е-пошта
Ниво на корисникот: / 1
НајлошоНајдобро 
Напишано од Administrator   
Недела, 08 Јуни 2008 00:38


           Во 2001 година на јавноста и беа презентирани резултатите од едно генетско истржување кое подигна голема прашина, а некој се потруди таа прашина бргу да слегне. Тимот составен од македонски и шпански научници, предводени од А. Арниз Вилена (Antonio Arnaiz Villena) и К. Димитриевски изработи компаративна студија за генетските сличности и разлики помеѓу Македонците и останатите медитерански народи, а особено со нашиот јужен сосед Грција.

Интересниот дел се состои во заклучокот дека:

  1. Македонците и припаѓаат на “постарата“ медитеранска групација, каде спаѓаат Иберијците (вклучувајки ги Баските), Северно-Африканците, Италијанците,Французите, Критјаните, Евреите, Либанците, Турците (Андолците), Ерменците и Иранците.

  2. Македонците не се во блиска генетска врска со географски блиските соседи Грците, кои НЕ И ПРИПАЃААТ на “постарата“ медитеранска групација.

  3. Откриено е дека Грците имаат поблиски генетски врски со суб-Сахарската група народи (Етиопијците), која е издвоена од останатите медитерански групи.

          Обете групи Грчката и Етиопската делат квази – специфични DRB1 алели (една од две или повеќе алтернативни форми на генот кој се појавува со мутација, а се наоѓаат на истото место на хромозомот). Генетската дистанца е помала помеѓу Грците и Етиопjаните - суб-Сахарската групација отколку со било која друга Медитеранска група и конечно Грчкиот кластер заедно со Етиопскиот/ суб-Сахарски ги делат дендограмите и споредбените анализи.

          Временскиот период кога се појавила оваа врска е древен но несигурен и можеби е поврзан со преселбата на Египетско-Етиопскиот народ во фараонската историја на Египет.

          Инаку, високо полиморфниот HLA систем е вреднуван како корисен за разликување или поврзување на популации (или индивидуи) во многу истражувачки студии уште од првата Интернационална HLA Антрополошка Работилница (International HLA Anthropology Workshop) одржана во Евиан 1973 година и на сите понатамошни седум Интернационални Работилници. HLA генетската фреквенција е во релација со географски поврзани популации. Постоењето или отсуството на генетски ток помеѓу соседни етнички групи може да се утврди со студија на HLA фреквенциите и кореспондирачките генетски дистанци.


         Се на се, оваа интересна научна студија остана крајно маргинализирана, а некој од учесниците се соочија со одредени тешкотии и дискредитација.

Ви пренесуваме извадок од оригиналниот документ со заклучоците и дијаграмите од ова истражување...

Последно освежено ( Четврток, 19 Февруари 2009 12:19 )
 

Додади го твојот коментар

BoldItalicUnderlineStrikethroughSubscriptSuperscriptImageOrdered listUnordered listQuoteCode
Happy smileyVery happy smileyWinking smileyOh my God !Smiley with tonque outHot smileySad smileyCrying smileyShocked smileyBe Right BackAshamed smileyConfused smileyI dont knowThinking smileyEye-rolling smileySleepy smileyDon't tell anyoneBaring teeth smileyParty SmileySick smileyAngry smileyDevilAngelNerd smileySarcastic smileySecret tellingThumbs upThumbs downClapping handsFingerscrossedLeft hugRight hugBoyGirlMessengerHeartBroken heartRoseWilted roseKissGiftBirthday cakeCigaretteHandcuffsBeer mugDry martiniI'mMoonStarSunRainbowUmbrellaIslandRainStormDinner plateBowlPizzaCoffee cupCatDogBatGoatSnailTurtleSheepFilmstripNoteE-mailCameraLightClockTelephone receiverComputerMobile phoneXboxSoccer ballAutoAirplaneMoneyFilmFilm LinkSoundPictureExclamationRss
Вашиот псевдоним:
Вашата адреса за електронска пошта:
Предмет:
Коментар: